français | nederlands

Creaties

 • Special Remix Bumperbreak

  Met Jérémie Boyard, Digi†al Carnaval en Colin Ponthot van het project Bumperbreak. Zij remixten de woorden uit de databank van Spreekt U Sint-Gillis? op muziek ter gelegenheid van het kinderkunstfestival Supervlieg-Supermouche.

  gallery

  PARTIE 01
  PARTIE 02
  PARTIE 03
  PARTIE 04
  PARTIE 05
  PARTIE 06

  http://www.bumperbreak.com
  http://www.digitalcarnaval.tumblr.com
  http://www.impala.utopia.free.fr
  http://www.supervliegsupermouche.be/fr/

 • Misschien weten zij alles

  De stad telt minder bomen dan mensen. Misschien daarom dat bewoners zo’n sterke band hebben met de bomen die er zijn. Tijdens deze wandeling nodigt verteller en natuurgids An Mertens je uit om enkele bijzondere bomen te ontmoeten in de Bosniëwijk.

  Je leert niet alleen wie ze zijn, welke rechten en plichten ze hebben, maar ook van welke verhalen ze getuigen. Sommige zijn ingefluisterd door bewoners, andere overgeleverd uit een stad die alleen de bomen zich nog herinneren, andere inspireren tot fantasieën over een toekomstige stad die wij misschien niet meer zullen kennen, maar enkele bomen hoogstwaarschijnlijk wel.

  Et pour savoir comment parler aux arbres, écouter ceci:
  Parlez aux arbres expliqués aux enfants

  gallery

  Sinds 2006 is An Mertens actief als kunstenaar, schrijver en kernlid van Constant, een organisatie voor kunst en media. In haar werk onderzoekt ze de relatie tussen het schrijven en vertellen van verhalen en digitale gereedschappen, in de stad, in het bos, op het web, op papier of als performance. In elk verhaal zoekt ze een combinatie van inhoud, materie en vorm. Als gevolg van een onderzoek naar de legale identiteit van bomen in 2012, in samenwerking met FoAM en kunstenaar Heath Bunting, initeerde ze een reeks bomenwandelingen, waarin ook deze bomenwandeling in de Bosniëwijk past. In 2013 verscheen haar experimentele roman Tot Later bij De Bezige Bij Antwerpen.
  http://www.paramoulipist.be
  http://libarynth.org/identity_of_trees_walks

 • Tekent u 1060

  Teken/beeldatelier in AECD met woorden van Spreekt u Sint-Gillis?

  Met Lucie Castel & Wendy Van Wynsberghe

  gallery

  Korte video van de jeugd aan het werk!

 • Cartografie: From Bosnië to the world and back

  From Bosnie to the world and back

  is een cartografisch web-project door Rafaella Houlstan-Hasaerts. Het project is geproduceerd door Constant als deel van het project Spreekt U Sint-Gillis ? in het kader van het duurzaam wijkcontract Bosnië in Sint-Gilllis.

  From Bosnie to the world and back plaatst de wijk Bosnië in het midden van een wereldwijd netwerk. Maar wat is die wijk ? Bosnië bevindt zich in laag Sint-Gillis waar de Bosniëstraat naast de Canadastraat ligt en waar de Vorstse Steenweg naar het Bethlehemplein leidt. Het is een multiculturele wijk waar de Belgo-Belgen buren hebben uit de hele wereld, waar Goji bessen uit Tibet uitgestald worden naast watermeloenen uit Panama, waar het Portugees zich vermengt met het Frans en waar Bulgaren Waals spreken.

  Het project vertrekt vanuit ontmoetingen met bewoners, winkeliers en gebruikers van de buurt. Mensen worden gevraagd naar de routes die ze afleggen, naar de plekken die ze bezoeken, de landen van herkomst van henzelf en de producten die ze verkopen. Wat nemen ze mee uit Brussel voor familie die ze elders bezoeken? Wat brengen ze mee terug naar de wijk wanneer ze terugkomen van vakantie ?

  Elke ontmoeting vertaalt zich in een kaart. Die traceert hun persoonlijke verplaatsingen en de trajecten die afgelegd worden door hun woorden, producten, herinneringen etc.

  De tentoonstelling in de vitrine van Constant, die duurt van 23 april tot 14 juni 2015, toont een fragment van dit werk in ontwikkeling. Achter het raam ziet u een grote print met vijf kaarten die gerelateerd zijn aan enkele ontmoetingen.

  Ontmoetingen met : Tatiana van Boteco’s (geel), met Julie (rood), met Hafida van de Diamant Vert (groen), met Madame D. (rose) en met Elise (oranje). Op het raam geven enkele 'zooms’ een voorproefje van wat u over de afzonderlijke elementen zult kunnen lezen wanneer het project on line geplaatst is.

  Het project in haar uiteindelijke vorm omvat het geheel van kaarten en ontmoetingen. Het is online beschikbaar op de website van het project Spreekt U Sint-Gillis?.

  Het project is volledig gemaakt op basis van vrije software en open databanken die relatief gebruiksvriendelijk zijn.

  - OpenStreetMap (OSM), is een geografische software, die bijvoorbeeld gebruikt kan worden om GPS gebaseerde kaarten te maken onder een vrije licentie. – uMap is een vrije software waarmee je, op basis van OSM, gepersonaliseerde online kaarten kan maken. – Wikipedia ; de populaire online encyclopedie waarvan de inhoud vrij te gebruiken is en waaraan iedereen kan bijdragen.

  Het idee was om de mogelijkheden en de limieten van deze tools te testen en om te zien op welke manier we ze kunnen gebruiken (en vooruit kunnen helpen) voor socio-culturele en artistieke projecten.

  Rafaella Houlstan-Hasaerts
  is geboren in Bocas del Toro in Panama in 1983. Als architecte, onderzoekster en en kunstenares interesseert ze zich onder andere voor collectieve praktijken die de stad maken, verbeelden en die zich de stad willen eigen maken.

  Gerelateerde woorden Boteco's Le Diamant vert
 • Werk Klank - Miniatuur portretten

  Welk geluid maakt werk ? Het atelier van een pianostemmer, de werkplaats van een metaalbewerker, de gereedschappen van een schoenmaker .. Hoe klinkt het bakken van brood in het midden van de nacht ? En de salon van een kapper ?

  In verschillende winkels en bedrijven in Sint-Gillis laat kunstenaar Vincent Matyn-Wallecan u geluiden ontdekken die eigen zijn aan ambacht en vakmanschap. Elk werk wordt aangeduid met een unieke kalligrafie die je ziet vanaf de straat. Volg de kaart, stap binnen en beluister de miniatuur composities.

  Opening: 10 januari 19:00, bij pianohandel de Lil.
  Wandeling: 10 januari tot 10 februari, tijdens openingstijden van de winkels.

  gallery

  Dowload WAV files van de miniatuurportretten:
  http://sound.constantvzw.org/bosnie/vincent/

  Le Marteau Rouge
  De Lil
  Kapper Marnik
  Bosnilav
  Smeedwerk Sénéchal

 • Play Babel

  Download de wandeling hier
  Beste kwaliteit
  Licht bestand-mindere kwaliteit

  Kunstenares Anna Raimondo creëerde een geluidswandeling in de wijk Bosnië in Sint-Gillis, in het kader van het project “Spreekt U Sint-Gillis ?”

  De geluidswandeling Play Babel verkent de buurt en de talen die de bewoners er spreken. Tijdens de wandeling proeft u van een soep van accenten en een salade van leenwoorden, doorspekt met absurditeiten en onvertaalbaarheid. U hoort woorden die vanuit alle windrichtingen in de buurt zijn aangeland.

  > Wanneer?

  Tot augustus 2015 kan je je groepswandeling ook aanvragen bij Constant. En je kan de wandeling ook individueel ontdekken, het geluidsmateriaal blijft nog enkele maanden beschikbaar bij Constant.

  > Hoe?

  Neem een mp3 speler en een hoofdtelefoon mee, en download de wandeling Als u op voorhand reserveert, kan u ook een mp3-speler lenen bij Constant voor het begin van de wandeling af te halen

  > Reserveren?

  Reserveren is verplicht via : clementine@constantvzw.org
  Adres: Constant vzw: Fortstraat 5 – 1060 Brussel

  PLAY BABEL is een productie van Constant in het project Spreekt U Sint-Gillis? Met de hulp van Manuel Calurano voor de soundscape gemaakt in Portugal, en de betrokkenheid van Mustafa, Deborah Thomas, Yuri, Estela, Araksan, Jorge, Ludo en Silvia.

  Anna Raimondo beweegt zich tussen geluidskunst, radio en stadsinterventies. Ze nam deel aan internationale tentoonstellingen en festivals, waaronder de solo: Beyond Voice .Me, you and everyone who is listening (Arte Contemporanea Bruxelles); de 5e biennale van Marrakech (Ma); Dirty Ear met Errant Bodies (Berlin, De); Paraphrasing Babel (Maastricht, Nl); Ruído Branco in de galerie Jaqueline Martins (São Paulo, Br); Nouzah Fenia – Festival van Casablanca (Ma).
  Haar radiospelen werden uitgezonden in verschillende landen: Kunst Radio (At); Deutschlandradio Kultur (De); Arte Radio (Fr) ; Rai (It); Rtbf (Be).
  Samen met Younes Baba-Ali stelt ze Saout Radio samen: een platform voor geluidskunst in Marokko.

  Video van de wandeling van 11 oktober 2014

  download beste kwaliteit video hier