français | nederlands

Ontmoetingen

 • Tentoonstelling Spreekt U Sint-Gillis?

  zaterdag 09 januari 2016zondag 27 maart 2016 | GC De Pianofabriek, Fortstraat 35, 1060 Sint-Gillis, Brussel

  De tentoonstelling Spreekt U Sint-Gillis? / Parlez-vous Saint-Gillois ? presenteert het project met dezelfde naam dat Constant organiseerde in de periode 2013 – 2015 in het kader van het duurzaam wijkcontract Bosnië in de buurt van de Bosniëstraat in laag Sint-Gillis.

  De tentoonstelling vertrekt vanuit bijzondere woorden die leven in de buurt. Neologismes, acroniemen, hybride woorden die het Franse en Nederlandse woordenboek ontstijgen. De woorden werden verzameld tijdens de activiteiten van het project. Ze zijn te beluisteren in de online databank spreektu1060.be.
  Tijdens de expo kan je ook de radioshows beluisteren en werken bekijken die volgende kunstenaars maakten voor het project: Wendy Van Wijnsberghe, Lucie Castel, Anna Raimondo, Vincent Matyn-Wallecan, An Mertens en Rafaella Houlstan-Hasaerts.
  Gedurende de tentoonstellingsgperiode vinden er rondleidingen, audiowandelingen en buurtbezoeken plaats.
  De audiowandeling Play Babel gidst deelnemers langs de verhalen van bewoners over de schitterende taalongelukken tijdens hun eerste kennismaking met de Franse taal. Tijdens het laatste weekend kan je speciale bomen in de buurt bezoeken met romanschrijfster en natuurgids An Mertens.

  • 8 januari, 17:00: Opening met BUMPER BREAK + Dj multicolor + Dj cope
  • 23 januari, 14:00: Audiowandeling Play Babel (FR) + Rondleiding door tentoonstelling (NL/FR)
  • 30 januari, 14:00: Audiowalk Play Babel (FR) + Rondleiding door tentoonstelling (NL/FR)
  • 26 maart, 14:00: Misschien weten ze alles Wandeling met An Mertens (NL)
  • 27 maart, 14:00: Peut-être qu’ils savent tout Wandeling me An Mertens (FR)
  Gelieve te reserveren voor de wandelingen via mail aan: contact@parlezvous1060.be
 • Babbelmix @ Supervlieg

  zondag 14 juni 2015 | 11:00 – 19:00

  Op het Supervlieg festival zullen Jérémie Boyard en Colin Ponthot met hun Bumperbreak mobile (http://bumperbreak.com/) woorden uit de databank van Spreekt u Sint-Gillis remixen.

  http://www.supervliegsupermouche.be/nl

  http://www.supervliegsupermouche.be/nl/events/738/Babbel-Mix—-Constant-vzw—J-Boyard

  gallery
 • Schoolfeest Quatre Saisons

  zaterdag 30 mei 2015 | 13:30 – 18:00 | Bethlehemplein 10, Sint-Gillis

  Ter gelegenheid van het schoolfeest van de Ecole des 4 Saisons op het Bethlehemplein nodigen de kinderen van de klas van Frédérique Robert u uit voor een live uitzending over hun visie op Brussel in 2015.

  Gedurende deze uitzending van een uur (van 16:00 tot 17:00) zullen de kinderen u deel maken van hun uitvindingen voor de stad van de toekomst.
  Lees hier meer over de radio workshop waar ze aan werkten.

 • Tekent u 1060

  zaterdag 25 april 2015 | AECD, Schietbaanstraat 14, 1060 Brussel.

  Met 12 woorden uit de database van Spreekt U Sint-Gillis — Parlez-vous Saint-Gillois? gingen de kinderen van AECD aan de slag. Ze tekenden met geleidende inkt, bereidden geleidend deeg. De gekozen woorden nestelden zich in hun woordenschat. In de workshop werden ze omgetoverd in geknede en getekende beelden, die, als je ze aanraakt, de woorden beginnen af te spelen. Samen maakten ze een interactieve installatie, om mee te spelen en om naar te luisteren.
  Hun installatie is te bekijken tijdens de open deurdag van AECD. Tussen 13:30 en 16:30

 • From Bosnie to the world and back

  donderdag 23 april 2015zondag 14 juni 2015 | Constant, Fortstraat 5, 1060 Brussel

  In het kader van het project “Spreekt u Sint-Gillis ?” nodigt Constant u uit om het cartografisch project “From Bosnie to the world and back” te ontdekken via een kleine expo in haar vitrine. Dit werk in ontwikkeling van Rafaella Houlstan-Hasaerts plaatst de wijk Bosnië in Sint-Gillis in het centrum van een wereldwijd netwerk. Het project traceert de bewegingen van bewoners, commercanten en gebruikers van de wijk. Ook brengt het de internationale trajecten in kaart van hun verlangens, herinneringen en de producten, woorden, recepten, en voedselwaren die met hen meereizen.

 • Misschien weten zij alles

  zaterdag 11 april 2015zondag 12 april 2015 | Picos de Europa, Serviëstraat 68, 1060 St-Gillis

  De stad telt minder bomen dan mensen. Misschien daarom dat bewoners zo’n sterke band hebben met de bomen die er zijn. Tijdens deze wandeling nodigt verteller en natuurgids An Mertens je uit om enkele bijzondere bomen te ontmoeten in de Bosniëwijk.

  Je leert niet alleen wie ze zijn, welke rechten en plichten ze hebben, maar ook van welke verhalen ze getuigen. Sommige zijn ingefluisterd door bewoners, andere overgeleverd uit een stad die alleen de bomen zich nog herinneren, andere inspireren tot fantasieën over een toekomstige stad die wij misschien niet meer zullen kennen, maar enkele bomen hoogstwaarschijnlijk wel.

  Vertrek op zaterdag 11 april om 14u (FR) en 17u (NL) , en op zondag 12 april om 14u (FR) bij café/brasserie Picos de Europa, Serviëstraat 68, 1060 St-Gillis

  Duur: +/- 90 min

  Gelieve je inschrijven bij contact at parlezvous1060.be voor 8 april 2015.

 • Play Babel wandeling

  zaterdag 14 maart 2015zondag 15 maart 2015 | Fortstraat 5

  Play Babel is een geluidswandeling door de buurt Bosnië in Sint-Gillis door kunstenares Anna Raimondo. Met medewerking van Mustafa, Déborah, Thomas, Iouri, Estela, Araksan, Jorge, Ludo en Silvia.
  In het kader van het project Spreekt U Sint Gillis ?

  De geluidswandeling Play Babel verkent de buurt en de talen die de bewoners spreken. Gedurende de wandeling proeft u van een soep van accenten en een salade van leenwoorden, doorspekt met absurditeiten en onvertaalbaarheid. U hoort woorden die uit alle windrichtingen in de buurt zijn aangeland.

  Praktische info:
  Réservatie verplicht: contact@parlezvous1060.be
  Vertrekpunt van de wandeling: Constant vzw, rue du Fort 5 – 1060 Bruxelles

  Data :
  …..Zaterdag 14 Mars 2015 van 11:00 tot 12:00 en van 16:00 tot 17:00.
  …..Zondag 15 Mars 2015 van 14:00 tot 15:00.

  Neem een mp3 speler en een hoofdtelefoon mee, en download de wandeling van de website : http://parlezvous1060.be/p/creations/#s20

  Of vraag ons een mp3 speler te leen, die je van te voren moet reserveren via: contact@parlezvous1060.be. We hebben 10 heefdtelefoons en mp3 spelers.

  In het kader van Saint-Gilles, Ville des mots 2015

  Met de steun van het duurzaam wijkcontract Bosnie.

  Dans le cadre de l’opération internationale La langue française en fête, qui se déroule dans toute la Fédération Wallonie-Bruxelles à l’initiative de la Fédération Wallonie Bruxelles – Service de la Langue Française

  Gerelateerde woorden Brazilskaya cheburechnaya
 • Radio workshop in de school Quatre Saisons

  maandag 02 maart 2015zaterdag 30 mei 2015 | Ecole des Quatre Saisons

  Brussel in 2050 ?
  Hoe gaat onze stad er in de toekomst uitzien ?

  Wonen we ondergronds ? Zijn er nog dieren ? Gaan de dino’s terugkomen ? Hoe krijgen we minder vieze auto’s en meer schone voertuigen zoals de fiets ? Gaan er meer of minder mensen zijn in Sint-Gillis in de toekomst ?

  Om te beantwoorden aan al hun vragen ontmoeten onze ontluikende journalisten vershchillende specialisten: visionaire architecten, futurologen, fantomenfans, natuurwonderbewonderaars, demografen. Ze bezoeken een expo in het CIVA, het Federaal Plandbureau en ze gaan twee radio-uitzendingen maken om u kennis te laten maken met hun visie op de toekomst.

  Met Bouali Houdhayfa, Butean Natalia, Cherqui Nordine, Coppola Maya, Dailal Boulaich Nisrine, Dan Zeng Shu Ga Gyaltsen, Dardiki Abdellah, El Boudkhani Hossam, El Fakiri Imrane, Ferreira Guedes André, Ineza Faustine, José de Castro Katheleen, Marques Silva Kimberly, Merisan Ennio, Robson Pereira De Rezende Junior, Rodriguez Maia Mariana, Skiruk Eryk, Tenzin Yanchen en hun juf Frédérique Robert.

  De workshop wordt geleid door Zoé Jadoul van Radio QUI? QUI? (in samenwerking met CTV Médias)
  Radio QUI? QUI?

 • Werk Klank - Luistersessie

  zaterdag 10 januari 2015 | 19:00 – 20:30 | Pianos de Lil, Théodore Verhaegen straat 101

  Kom luisteren naar een nieuw project in de buurt: WERKKLANK.Dit project van kunstenaar Vincent Matyn-Wallecan opent op10 januari om 19 uur. De miniatuur audio portretten die in verschillende bedrijven in de buurt te horen zijn, zijn voor de gelegenheid samen te horen. Afspraak in De Lil piano’s voor een intense luistersessie !

  Meer info> Création Sons au Travail

 • Concert Odessalavie

  zaterdag 08 november 2014 | 16:00 – 18:00

  We nodigen u uit om via dit concert het project 'Spreekt U Sint-Gillis?’ te ontdekken.De groep Odessalavie bestaat uit Aurélie Charneux (clarinet) en Silvia Guerra (accordéon). Ze treden op in de wasserette Bosnilav met een klezmer die niet al te kosher is.
  Meer info over het duo: http://odessalavie.blogspot.be/

 • Dialoogtafel: Reizende woorden

  zaterdag 18 oktober 2014 | 14:00 – 16:00 | Bar Coyote

  Een uitwisseling rond grensoverschrijdende woorden, woorden die zich in een nieuwe talige en geografische omgeving installeren. Deze dialoogtafel is georganiseerd door de Nederlandstalige Bibliotheek in Sint-Gilles en Constant, in samenwerking met ’Brusselindialoog’.

 • Play Babel

  zaterdag 11 oktober 2014zaterdag 11 oktober 2014 | 12:00 – 17:00 | Constant

  PLAY BABEL

  Een geluidswandeling in buurt Bosnië, Sint-Gillis gemaakt door kunstenares Anna Raimondo, in het kader van het project “Spreekt U Sint-Gillis ?”

  Zaterdag 11 oktober 2014.
  Er zijn wandelingen om:
  12:00 – 13:00, 14:00 – 15:00, 16:00 – 17:00
  Play Babel wandelingen kunnen worden aangevraagd bij Constant tot augustus 2015.

  De geluidswandeling Play Babel verkent de buurt en de talen die de bewoners spreken. Gedurende de wandeling proeft u van een soep van accenten en een salade van leenwoorden, doorspekt met absurditeiten en onvertaalbaarheid. U hoort woorden die uit alle windrichtingen in de buurt zijn aangeland.

  Hoe?
  > Neem een mp3 speler en een hoofdtelefoon mee, en download de wandeling van de website : www.spreektu1060.be/p/Play Babel/
  U kunt ook een mp3 speler lenen bij Constant, die moet u wel op voorhand reserveren. En 15 min. voordat de wandeling begint afhalen. (maximum 15 personen per groep)
  > Te volgen in groepsverband op zaterdag 11 oktober, of individueel gedurende de daaropvolgende maanden. Het luistermateriaal blijft ter beschikking bij Constant.

  Informatie:
  Contact en verplicht reserveren bij : clementine@constantvzw.org
  Adres: Constant vzw: Fortstraat 5 – 1060 Sint-Gillis, Brussel

 • Luisterpost Bieb

  zondag 21 september 2014zaterdag 22 november 2014

  In de Nederlandstalige bibliotheek van Sint-Gillis kunt u naar een selectie van woorden luisteren die werden opgenomen in de buurt Bosnië in Sint-Gillis, in het kader van het project Spreekt U Sint-Gillis ? U kunt hier kennis maken met de verhalen van mensen die een woord hebben achtergelaten in de audio-databank van het project.
  Voor de openingsuren: raadpleeg de website van de bibliotheek. http://www.sint-gillis.bibliotheek.be/nieuws/spreekt-u-sint-gillis

 • Woorden in de bieb

  donderdag 01 mei 2014zondag 31 augustus 2014 | Nederlandstalige Bibliotheek, Emile Feronstraat 173 1060 Sint-Gillis

  In de Nederlandstalige bibliotheek van Sint-Gillis kunt u naar een selectie van woorden luisteren die werden opgenomen in de buurt Bosnië in Sint-Gillis, in het kader van het project Spreekt U Sint-Gillis ? U kunt hier kennis maken met de verhalen van mensen die een woord hebben achtergelaten in de audio-databank van het project.

  Van mei tot augustus 2014 zijn de volgende woorden te horen: “Marteau rouge”, “Portugitu”, “Bosnilav”, “La pousse qui pousse”. De woorden kunnen ook beluisterd worden op de website van het project: www.spreektu1060.be

  Voor de openingsuren: raadpleeg de website van de bibliotheek. http://www.sint-gillis.bibliotheek.be/nieuws/spreekt-u-sint-gillis

  Gerelateerde woorden Angifique
 • GRATIS Woorden wandeling

  zaterdag 07 december 2013 | 14:00 – 17:00 | Afspraak bij Kiosk, Bethlehem plein, 1060, Sint-Gillis, Brussel

  De wandeling doorkruist de buurt Bosnië in Sint-Gillis. We gaan op zoek naar hybride, transtalige en intrigerende woorden die ons op het spoor zetten van de internationale connecties die in de buurt bestaan.

  We starten op het Bethlehem plein, en gaan op zoek naar economische, anti-crisis en GRATIS woorden in de buurt.

  De wandeling is een kennismaking met het project 'Sprrekt U Sint-Gillis?’ en met de buurt Bosnië waarin tot september 2015 activiteiten worden ontwikkeld.

  Info en reservaties: peter@constantvzw.org

 • Woorden wandeling

  zaterdag 02 november 2013 | 14:00 – 16:00 | Afspraak bij Kiosk, Bethlehem plein, 1060, Sint-Gillis, Brussel

  De wandeling doorkruist de buurt Bosnië in Sint-Gillis. We gaan op zoek naar hybride, transtalige en intrigerende woorden die ons op het spoor zetten van de internationale connecties die in de buurt bestaan.

  Globalisme van onderop, banden met familie in het buitenland, historische couleur local .. er zijn verschillende redenen voor de aanwezigheid van buitenlandse woorden in het straatbeeld.

  We starten op het Bethlehem plein, en zullen via Belgrado, Servië, Bosnië, Canada en Montenegro de Braziliaans / Portugees / Italiaanse uitspanningen op de steenweg naar Vorst aandoen.

  De wandeling is een kennismaking met het project 'Sprrekt U Sint-Gillis?’ en met de buurt Bosnië waarin tot september 2015 activiteiten worden ontwikkeld.

  Woorden die we vinden worden toegevoegd aan de audio-database van het project: www.spreektu1060.be

  Info en reservaties: peter@constantvzw.org